Split

Split2019-01-25T11:30:01+00:00

Project Description

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu.

Grad Split. Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO – a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas.

Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.
Split je mnogo više od veličanstvene arhitektonske kulise. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata, grad koji nudi zabavu od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala poput Ultra Europe kojeg svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta.
Kad vam dosadi gradska vreva, tu je Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenjem i biciklizmom, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir. Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu.Oko 300. godine podigao ju je rimski car Dioklecijan. Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre grada Splita koja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979. godine.

2. Katedrala Sv. Duje
Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Splita je i katedrala Svetog Duje. Sv. Dujam je bio prvi biskup Salone i njemu u čast podignuta je veličanstvena katedrala. Prekrasan zvonik katedrale visok 57 metara podignut je u 13. stoljeću.

3. Peristil
Ispred katedrale nalazi se Peristil, trg okružen stupovima koji je središte kulturnog života Splita i gdje se zbog izvanredne akustike održava tradicionalana kulturno-glazbena manifestacija Splitsko ljeto.

4. Prokurative
Trg Republike ili Prokurative je jedan od najljepših trgova Splita. Prekrasne neorenesansne građevine ukrašavaju ga s tri strane, dok je čevrta otvorena prema moru. Na trgu se u ljetnim mjesecima održavaju razna kulturna i glazbena događanja.

5.Splitska riva
Splitska riva kultno je mjesto u gradu i omiljeno okupljalište Splićana. Riva je u potpunosti rekonstruirana prije nekoliko godina. Ispijanje kavice na Rivi je ritual i znamenitost sama po sebi i nemojte dozvoliti da posjetite Split, a da niste prošetali Rivom i popili kavu u jednom od brojnih kafića.

DOGAĐANJA:
Gosti uživaju u bogatom kalendaru događaja u ljetnim večerima kao što su: festival uličnih zabavljača, klasični koncerti u podrumima Dioklecijanove palače, kulturno zabavni koncerti na Rivi, “Dani Dioklecijana” te manifestacija “Cili svit u Split”, Splitsko ljeto,Ultra Europe…