Me?ugorje

Međugorje2019-01-25T11:33:04+00:00

Project Description

Glavno je duhovno središte u regiji i drugo najveće katoličko hodočasničko svetište u svijetu…

Međugorje, 27 km udaljeno od Mostara, postalo je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika od kada je grupa adolescenata bila svjedocima pojavljivanja djevice Marije 24. juna/lipnja 1981. godine u blizini sela Podbrdo, na mjestu koje je nakon toga nazvano Brdo Ukazanja.

Glavno je duhovno središte u regiji i drugo najveće katoličko hodočasničko svetište u svijetu, sa oko 5 000 stanovnika.

“čudo iz Međugorja” promijenilo je ovo mjesto u na neki način „globalni gradić“, kojeg konstantno posjećuju katolici iz cijelog svijeta. Periodi najmasovnijih posjeta vjernika su u vrijeme Uskrsa, kada se slavi godišnjica prvog ukazanja kroz procesiju pod nazivom “Šetnja mira”, zatim za blagdan Velike Gospe (15 kolovoz) i za Rođenje Djevice (prva nedeljla nakon 8. rujna). Crkva Svetog Jakova centar je raznih vjerskih događanja. .»

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je od obične seoske župe postalo mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika iz cijelog svijeta i time jedno od najvećih svjetskih molitvenih središta. Nebrojena svjedočanstva hodočasnika govore o tome kako su upravo na ovom mjestu pronašli vjeru i mir.

Prema nekim procjenama, proteklih je godina, od Gospinog ukazanja Međugorje posjetilo više od trideset milijuna hodočasnika, nekoliko stotina biskupa i tisuće svećenika sa svih kontinenata . Hoteli, restorani i veoma dobro opremljene suvenirnice prihvataju veliki broj vijernika tokom čitave godine.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Crkva Svetog Jakova
Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva Svetog Jakova u središtu mjesta. Crkva Svetog Jakova, izgrađena 1969. g, centar je raznih vjerskih događanja, a iza nje nalazi se puteljak koji vodi ka Uskrsnuću Spasitelja, statui iz koje neprestano kaplje sveta voda

2. Brdo Križevac
Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su župljani još 15. ožujka 1934. godine podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ na kojem stoji: «Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove».

3. Brdo ukazanja
Na samom mjestu ukazanja, u čast 20. obljetnice, postavljen je kip Kraljice Mira izrađen prema modelu onoga koji se nalazi pred župnom crkvom (rad Dina Felicia).
Susret sa Brdom ukazanja za hodočasnike je susret s Gospom kroz osobnu molitvu i molitvu krunice.

4. Herceg etno selo Međugorje
Herceg etno selo Međugorje je hotelsko-turistički kompleks otvoren krajem 2008., prostire se na pet hektara površine gdje je sagrađeno preko 50 kamenih objekata. Selo izraslo iz kamena i stvoreno od kamena, udaljeno svega nekoliko kilometara od znamenitog svetišta Međugorja, s pravom se može nazvati čudom hercegovačkog kraja. Herceg je bezvremenska kategorija, mjesto na kojem se, izvan sadašnjeg vremena, zaboravlja užurbanost svakodnevnice.

5. Vrt Svetog Franje
Vrt sv. Franje, višehektarska šuma-gaj na sjeverozapadnom djelu Majčina sela.Kamenjar, obrastao borovom šumom uz strpljivi rad oplemenjivanja i čišćenja postao je lijepi, prirodni prostor za sabranost i rekreaciju, molitvu i odgoj. U njemu su napravljena dva umjetna jezerca, postavljeno nekoliko dječjih rekreativnih i didaktičkih pomagala te uprizoreni likovi iz dječjih priča.

DOGAĐANJA:
Gosti uživaju u bogatom kalendaru događaja u kao što su :Godišnjica ukazanja, Festival mladih, proslava Velike Gospe, misa na Križevcu…