Kor?ula

//Korčula
Korčula2019-01-25T11:10:47+00:00

Project Description

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom.

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Korčula se diči živim tradicijama koje njeguje.
Upoznajte kameni grad, otkrijte skrivene „kale“ prolazeći pokraj ukrašenih pročelja elegantnih palača, koračajući kamenim ulicama dok se sunce stapa s morem u sutonu.

Najkontroverznija priča iz Korčule vezana je uz legendarnog Marka Pola za kojeg se vjeruje da je rođen u gradu Korčuli. Postoji dokaz da je bio zarobljen u pomorskoj bitci venecijanske i đenovske flote kraj Korčule.

Njegovo ime u Korčuli danas nose hoteli, restorani, festivali, čak i sportske manifestacije, a njegova je kuća nezaobilazan dio turističke ponude Korčule. No, budući da je obala otoka Korčule duga 180 km, još uvijek postoji veliki broj vrlo lijepih plaža. Većina od njih su šljunčane plaže, ali postoje i pješčane plaže na otoku Korčuli. Većina pješčanih plaža se nalazi na području Lumbarde i grada Korčule .

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Stara gradska jezgra
Stari Grad je nekada u potpunosti bio opasan visokim obrambenim zidom s kulama, a dugo vrijeme svoje povijesti s kopnom je bio spojen pokretnim mostom. U Stari Grad se može ući kroz dva ulaza – Kopnena vrata s južne strane i Morska vrata sa zapadne strane. Šetnja Korčulom je osobito iskustvo.

2. Katedrala Sv.Marka
Katedrala sv. Marka središte je vjerskog života te jedan od najznačajnijih i najljepših spomenika u starom gradu Korčuli. Podignuta je u 15. stoljeću na mjestu romaničke crkve iz 13. stoljeća. U njezinoj su izgradnji sudjelovali domaći majstori koji su bili poznati od Dubrovnika do Venecije.

3. Kuća Marca Pola
U središtu Starog Grada, sjeverno od Crkve Sv. Marka, smještena je kuća koja je pripadala obitelji Polo i za koju se vjeruje da je u njoj roćen poznati trgovac, svjetski putnik i putopisac Marko Polo.
On je 1298. godine zarobljen u pomorskoj bitci izmeću Genove i Venecije, koja se odigrala ispred Korčule. Nakon toga je odveden u Genovu i bačen u tamnicu.

4. Gradski muzej Korčula
Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrielis,reprezentativnom primjeru stambene arhitekture 15. i 16. stoljeća,na središnjem trgu stare gradske jezgre, kojega krasi svojim dekorativnim kamenim pročeljem, ukrašenim balkonom i grbovima obitelji Gabrielis.Šetnjom kroz izložbene prostore ovog muzeja, jedinstvenog na bližem području, oživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.

5. Glavica Sv. Antuna
Od grada Korčule, put uz more nastavlja se prema Glavici svetoga Antuna po kojoj je taj dio grada dobio i svoje ime: Sveti Antun.
Na vrhu Glavice do kojeg vode 101 kamene stepenice i drvored čempres, nalazi se crkva Sv. Antuna i pustinjački stan iz 1420. godine, s reljefima Sv. Antuna Padovanskog i Sv. Antuna Pustinjaka.

DOGAĐANJA:
U ljetnim mjesecima u svim se mjestima, a posebno u većima, održavaju glazbene smotre, gostovanja hrvatskih kazališta, nastupi prijateljskih folklornih družina iz Hrvatske i svijeta. Isto tako se održavaju i brojne sportske priredbe, a posebno vaterpolo takmičenja u Korčuli . Osobito za ljetnih mjeseci, grad je prepun pozitivne energije koja oduševljava svakog gosta.