HVAR

Hvar2019-01-25T11:24:37+00:00

Project Description

Otok Hvar, kralj među dalmatinskim otocima.

Otok Hvar, kralj među dalmatinskim otocima, poznat je od antike po svom vaznom strateškom i nautičkom polozaju, bogatstvu slojevitosti povijesnih razdoblja, kulturnim i prirodnim spomenicima i knjizevnosti.
Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.
Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i Sunčani Hvar.

Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim ljetima, domaćin je brojnim gostima, znanstvenicima i putnicima namjernicima koji su privučeni raskošnom mediteranskom prirodom, bogatom tradicijom i noćnim životom.

Hvar se danas smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu.
Tu su prostrana polja lavande, drevna stabla maslina i vinogradi, u jedinstvenoj harmoniji čovjeka i prirode.
Bogato kulturno i povijesno naslijedje Hvara koje datira od prethistorijskih vremena, jedinstvena gastronomija, prekrasne plaže i uvale, kristalno čisto more i ljubaznost domaćeg puka su garancija odmora koji neđete zaboraviti.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Središnji hvarski trg sv. Stjepana ili Pjaca,

Središnji hvarski trg sv. Stjepana ili Pjaca, najveći je trg u Dalmaciji.Pjaca je omiljeno okupljalište i šetalište brojnih gostiju. Ovdje su smješteni brojni restorani i kafići. U početku je bila šira od današnje i ograđena vrtovima, ali zbog manjka prostora unutar utvrđenog grada stanovnici izgrađuju kuće na sjevernom dijelu Pjace, ispred gradskih zidina. U središtu Pjace je komunalni bunar iz 1520. godine koji je popravljan 1780 i 1830. godine. Pjaca je u potpunosti popločana 1780. godine.

2. Tvrđava Španjola (Fortica)
Iznad Hvara se nalazi Tvrđava Španjola. Ovaj odlično očuvani fortifikacijski objekt sagrađen je sredinom 16. stoljeća. Do njega se možete popeti stazom i stepenicama iz središta grada ili odvesti automobilom odličnom cestom. Preporučamo da svakako posjetite ovu tvrđavu jer se s nje pruža fantastičan pogled na cijeli Hvar i Paklene otoke.

3. Katedrala Svetog Stjepana
Renesansni zvonik katedrale, uz ostale hvarske zvonike , smatraju se najljepšima u Dalmaciji. Hvarska katedrala čuva mnoge vrijedne umjetnine i slike poznatih slikara kao što su Stefano Celesti, Palma Mlađi i španjolski slikar Juan Boschettus, a najpoznatija slika je svakako Madonna, djelo protovenecijanskog slikarstva, jedna od najstarijih u Dalmaciji, nastala još 1220. g.

4. Pakleni otoci
Pakleni otoci najljepši su dio hvarske, a mogli bismo bez pretjerivanja kazati i čitave hrvatske rivijere.Splet otoka je dug oko 10 kilometara i sadrži dvadesetak manjih i većih otočića prekrivenih niskom borovom šumom. Ovi otoci su jedno od najljepših djelova hvarskog akvatorija, te skrivaju mnoštvo mjesta za kupanje i prekrasnih uvalica s kristalno čistim morem.

5. Franjevački samostan
Franjevački samostan Blažene Gospe od Milosti sagrađen je 1461. godine na inicijativu tadašnjeg hvarskog biskupa, a četiri godine kasnije krenula je i izgradnja crkve na mjestu kapele sv. Križa.

Unutar samostana mogu se vidjeti crkvene knjige, misna ruha, rukopisi, numizmatička zbirka te bogata zbirka slika starih majstora, od kojih je najpoznatija slika ‘Posljednja večera’.

DOGAĐANJA:
Gosti uživaju u bogatom kalendaru događaja u ljetnim večarima, kao što su Ribarska fešta,Ultra Europe Hvar, Starogradske ljetne priredbe ,Festival lavande i razni festivali tokom ljetnih dana.