Mostar

Mostar2019-01-25T11:36:22+00:00

Project Description

Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve…

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve, a ujedno i najveći grad u Hercegovini.

Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve, pa je Mostar poznat i pod nadimkom “grad na rijeci Neretvi”.

Gospodarsko, kulturno, sveučilišno, prometno i turističko središte Hercegovine. Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta.

Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture. Stari most se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Stari most
Stari most je sagračen u periodu 1557-1566. godine . Iako izgrađen bez ikakve estetske intencije, s namjerom da poveže dvije obale Neretve, svojim oko 29 metara dugim i 20 metara visokim lukom zauvijek je promijenio sliku i budućnost grada. Mostu su pridružene i dvije kule, Halebija i Tara, u kojima je za vrijeme turske vladavine čuvano oružje.

2. Stari grad
Nešto dalje od Starog mosta, skrivena u sporednim ulicama na zapadnoj strani, nalazi se i njegova minijaturna replika poznata kao Kriva ćuprija. Sagrađena je 1558. godine, posluživši kao uzor za mnogo veći građevinski projekat koji je uslijedio, a radi se naravno o Starom mostu. 2001. godine je stradala u poplavi, nakon čega je ponovo podignuta. Pripada graditeljskoj cjelini Starog grada i skupa sa Starim mostom dio je zaštićene kulturne baštine.

3. Katolička crkva
Katolička crkva sagrađena je 1866. godine, uz dopuštenje tadašnjeg sultana i poklon od 50000 groša. Uz crkvu je 1890. godine izgrađen Franjevački samostan. U samostanu se nalazi knjižnica s vrlo vrijednim i rijetkim knjigama. Crkva je spaljena 1992. godine, a na njenom mjestu je podignuta nova crkva, čiji visoki zvonik dominira nebom.

4. Rondo
Trg hrvatskih velikana, poznatiji kao Rondo izgrađen je u austrougarsko doba, a sa kružnog toka trga nastavlja se 6 aleja. Tu se nalazi Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača”, gdje se održavaju kulturne manifestacije u gradu.

5. Blagaj-izvor rijeke Bune
Samo 12 km od Mostara nalazi se čuveno Vrelo rijeke Bune, najjači kraški izvor na teritoriju Europe sa prosječnim godišnjim protokom vode od 43 m³ u sekundi. Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 m, a u blizini samog izvora je sagrađena i Derviška Tekija, koja sa okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu cjelinu.

DOGAĐANJA:

Gosti uživaju u bogatom kalendaru događaja u ljetnim večerima, kao što su Mostar Summer Fest,
Mostarsko proljeće ,Skokovi sa Starog mosta ,Mostar Blues Festival…